Finns i sjön

Det finns troligtvis inget mer populärt spel bland svenska barn än just Finns i Sjön. Vem har inte spelat detta spel någon gång som barn? Det är ett mycket roligt men samtidigt enkelt spel som vem som helst kan lära sig och det passar för hela familjen.

Så spelas spelet:

Med en vanlig 52 korts kortlek och med 2-4 spelare.

Regler Finns i sjön

I början av spelet delas 4 kort ut till varje deltagande spelare. Varje spelare ska dock behålla korten för sig själv och inte visa dem för de andra spelarna.

Resten av korten läggs sedan upp på bordet med baksidan upp. Dessa kort är den så kallade ”sjön” i spelet, som man sedan under spelets gång hänvisar till.

Sedan kör spelet igång!

Varje spelare kan vid sin tur begära ett visst kort av en annan spelare. Om den som blir tillfrågad om ett kort har detta kort måste detta kort lämnas över till den spelare som ville ha det. Man får dock endast begära ett kort (t.ex. en tvåa) som man själv har. Färg behöver inte uppges vid förfrågning.

Om en spelare får ett kort som han eller hon begärt får han be om ytterligare kort, tills han stöter på ett kort som den tillfrågade spelaren inte har.

Om den tillfrågade spelaren inte har det begärda kortet säger spelaren “Finns i sjön” och spelaren som begärde kortet får istället plocka upp ett kort ur den så kallade sjön.

Efter att “Finns i sjön” yttrats går turen över till nästa spelare.

När en spelare får 4 kort av samma valör läggs korten åt sidan.

Om en spelare vid något tillfälle skulle ha en helt tom hand, dvs. inga kort på handen alls får han eller hon plocka upp ett kort ur sjön. På så vis har alla spelare hela tiden ett eller flera kort på handen.

När alla kort har spelats så att sjön är slut och spelarna inte har några kort på handen är spelet över. Vinnaren är den som vid detta tillfälle har flest kort undanstoppade.

När du tröttnat på Finns i Sjön kan du besöka svensk bingo